Doktor nauk biomedycznych, psychodietetyk kliniczny, specjalistka immunożywienia i nutri-psychiatrii, diet coach.
Oferuję konsultacje psychodietetyczne i diet coaching pomagający odzyskać zdrową relację z jedzeniem, które odżywia duszę i ciało, szanując indywidualne preferencje i możliwości. Pracuję także w języku angielskim i hiszpańskim.
Wspieram osoby dorosłe oraz psychoterapeutów w przywracaniu równowagi psychometabolicznej. Pracuję z pacjentami z problemami emocjonalnymi wokół jedzenia, przewlekłym stresem, problemami ze snem, wypaleniem życiowym i zawodowym, a także zaburzeniami metabolicznymi. Współpracuję z psychoterapeutami w ramach uzupełnienia procesu terapii psychologicznej odpowiednią suplementacją.
Specjalizuję się w szczególności w chorobach cywilizacyjnych i psychometabolicznych takich jak cukrzyca, otyłość, choroby metaboliczne wątroby, depresja.
Pracuję w podejściu integratywnym, łączącym autoterapię i terapię narratywną. Moje podejście wspiera nie tylko zmianę na talerzu, ale i w głowie.
W czym mogę Tobie pomóc?
- w chronicznym zmęczeniu (CFS), fibromialgii i w wypaleniu zawodowo-życiowym
- w chorobach psychometabolicznych (cukrzyca, otyłość, depresja, zaburzenia lękowe, ADHD)
- w terapii psychologicznej wymagających wsparcia dietetycznego lub dopasowania suplementacji
- w zaburzeniach nastroju, depresji, w stanach lękowych i jedzeniu emocjonalnym
- w zaburzeniach hormonalnych u kobiet (PCOS, Hashimoto)
- w insulinooporności i zespole metabolicznym
- w zaburzeniach relacji z jedzeniem, w lekkich zaburzeniach odżywiania
- w problemach jelitowych i chorobach wątroby (MASLD, IBS, IBD, nietolerancje i alergie pokarmowe)
Jako psychodietetyk i diet coach pomogę Ci:
- zbudować trwałą zmianę nawyków bez restrykcji i presji, dostosowaną do własnych zasobów psychoenergetycznych
- zrozumieć emocjonalne przyczyny jedzenia i odzyskać energię oraz kontrolę nad apetytem
- stworzyć indywidualny plan działania dostosowany do Twojej fizjologii, stylu życia i potrzeb psychicznych
- odzyskać równowagę metaboliczną, odporność psychiczną i wewnętrzny spokój
Wspieram również psychoterapeutów w pracy z pacjentami psychosomatycznymi poprzez:
- psychoedukację żywieniową w depresji, lękach i zaburzeniach odżywiania
- zalecenia dietoterapeutyczne w zaburzeniach osi jelito–mózg–wątroba
- planowanie suplementacji w przewlekłym stresie, wypaleniu i bezsenności
Pracuję w podejściu integratywnym, łączącym autoterapię i terapię narratywną. Moje podejście wspiera nie tylko zmianę na talerzu, ale i w głowie.
Wykształcenie i doświadczenie zawodowe:
- doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją w immuno-odżywianiu i nutri-psychiatrii
- autorka poradników naukowych opartych o własne badania z międzynarodowych ośrodków klinicznych w UK, Irlandii i Hiszpanii: „Dietoterapia w zespole chronicznego zmęczenia” i „Psychodietetyka dla każdego” (PZWL)
- konsultantka kliniczna i edukatorka zdrowia psychometabolicznego
- certyfikowana diet coach i mentorka, specjalizująca się w autoterapii i terapii narracyjnej w zaburzeniach odżywiania, a także w wypaleniu zawodowym i przewlekłym stresie
Swoją pracę stale rozwijam, uczestnicząc w licznych szkoleniach i projektach badawczych z zakresu psychiatrii żywieniowej, mikrobiomu oraz psychometabolizmu.
Z pasją łączę naukę z życiem. Wierzę, że zdrowie zaczyna się od zrozumienia siebie — i chętnie Ci w tym pomogę.
Szczegółowy zakres wsparcia – obszary kliniczne:
Psycha i soma – zaburzenia psychometaboliczne:
– depresja, stany lękowe, zaburzenia nastroju, ADHD
– jedzenie emocjonalne i stresowe
– przewlekłe zmęczenie (w tym CFS, fibromialgia, wypalenie)
– zaburzenia snu i rytmu dobowego
– otyłość, insulinooporność, zespół metaboliczny
Choroby cywilizacyjne i metaboliczne:
– cukrzyca typu I
– cukrzyca typu II
– insulinooporność
– otyłość i nadwaga
– zespół metaboliczny
– choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia)
– choroby nowotworowe (profilaktyka)
– choroby psychiczne (depresja, lęk, zaburzenia nastroju, ADHD, jedzenie emocjonalne)
– przewlekłe zmęczenie (w tym zespół chronicznego zmęczenia – CFS)
– osteoporoza
– próchnica zębów (prewencja dietetyczna)
Choroby endokrynologiczne:
– niedoczynność tarczycy
– nadczynność tarczycy
– choroba Hashimoto
– zespół policystycznych jajników (PCOS)
Choroby układu pokarmowego:
– choroba trzewna (celiakia)
– zespoły złego wchłaniania / niedożywienie
– alergie pokarmowe
– choroby żołądka i dwunastnicy (np. refluks, wrzody)
– zaburzenia flory jelitowej (dysbioza)
– zespół jelita drażliwego (IBS)
– zapalenie jelita (IBD)
– stłuszczenie wątroby (MASLD)
– ostre i przewlekłe zapalenie wątroby
Specjalne potrzeby żywieniowe:
– wspomaganie odporności i regeneracji
– wsparcie dietetyczne w stanach zapalnych i autoimmunologicznych
– zaburzenia odżywiania o lekkim stopniu
– wsparcie żywieniowe w sytuacjach przewlekłego stresu, napięcia i wypalenia
Serdecznie zapraszam!